Löparguiden för nybörjare del 1 – Varför? Kan jag också springa?

Grymt! Du har hittat min blogg och vill ha hjälp med att komma igång med att börja löpträna och du är kanske innerst inne skeptisk till att du kan? Du kanske tror att löpning inte är för dig och att cykling och simning är dina enda val för konditionsträning? Om så är fallet så ska du veta att det är väldigt få personer som inte kan springa. Att man skulle vara för överviktig eller otränad för att börja springa är ytterst sällan fallet.

lion-gazelleEnligt statistiken blir ändå c:a 80% av alla som löptränar skadade för eller senare, vilket är en faktor som avskräcker många och får dem att välja cykeln eller simbassängen, men det finns anledningar till att man blir skadad och de anledningarna och hur man förebygger detta kommer jag att ta upp i kommande delar av den här guiden. Jag lovar: Det finns ingen anledning att inte just DU ska kunna njuta av löpning utan att bli skadad!

Varför ska man då börja springa? Vilka är hälsofördelarna och varför ska man springa hellre än att ägna sig åt andra aktiviteter?

Löpning är vår naturligaste form av transport! Ingen (eller nästan ingen) utrustning krävs och det är det sättet att röra sig på som är naturligt nedärvt i människor genom många generationer. Känslan av att springa obehindrat, långt och snabbt är svårslagen!

Förutom att du kommer att få en underbar känsla i kroppen när du springer så kommer du att stärka dina leder, ligament, muskler och framför allt: DITT HJÄRTA!

gozo

En annan underbar sak med löpning är att man kan utforska nya platser till fots och se världen ur ett mycket häftigare perspektiv än vad man skulle ha gjort om man höll sig till flyg, bil eller båt! På bilden ovan springer jag tillsammans med en annan löpare på Maltas systerö Gozo. Tror du att jag njuter? :)

Veckans kom ihåg: Everyone is an athlete, it’s just that some are in training and some are not.

Nästa vecka: Löparguiden för nybörjare del 2 – Utrustning och de första stegen.