Löparguiden för nybörjare del 2 – Utrustning och de första stegen

En av fördelarna med löpning är att man inte behöver särskilt mycket utrustning. Inget dyr cykel, eller kostsamma kort på gym eller i simhallar behövs – det är bara du och vägen eller skogen eller var du helst vill springa.

För att inte skada sig och för att få en så härlig upplevelse som möjligt rekommenderar jag dock att du investerar i ett par bra skor. Gå till din lokala affär och be om hjälp, många som jobbar i specialiserade löparaffärer som Löplabbet eller Runners Store är väldigt kunniga och entusiastiska och kan hjälpa dig att hitta rätt i skodjungeln.

Det gäller att du hittar en sko som passar just DIG, du är unik och att köpa en sko bara för att någon annan använder den eller säger att ett speciellt märke/modell är bra är ingen bra idé. Några saker att tänka på när du ska köpa löparskor:

* Be om hjälp i affären för att se om du pronerar, supinerar, eller har ett neutralt löpsteg. Detta innebär vilken sida av foten, insidan eller utsidan, som du sätter i foten mest på när du springer, eller om du har ett neutralt steg, alltså landar mitt på foten. Det här kollar de flesta seriösa löparaffärer genom att titta på hur det ser ut när du springer på ett löpband.

* Välj en sko som har en liten eller ingen ”drop”. Drop är skillnaden i höjd mellan skons häl och framfoten. En för stor drop kan komma att kompromissa ditt löpsteg, så se till att köpa skor med max 4 eller 6 mm drop när du köper ditt första par.

* Berätta för den som hjälper dig om du har några speciella önskemål när det gäller skor generellt, t ex om du vill ha mer utrymme för tårna, så att de kan hjälpa dig att välja ut en passande sko efter detta och ovanstående kriterier.

När du väl ska börja springa så är den gamla devisen ”Just Do It” som Nike gjorde populär visserligen sann, men inte alltid så lätt att applicera. För att din löpning ska ge dig så mycket som möjligt och bli ett bestående inslag i ditt liv så behöver du bygga upp en kontinuitet, det är bättre att springa lite varje dag än att gå ut och försöka hålla på länge en eller två dagar i veckan.

lapping_everybody_couchOm du inte har sprungit så mycket tidigare i ditt liv så kanske du inte orkar springa så länge. Det gör inget! Bestäm dig för att gå ut på schemalagda tider och avsätt 3-4 gånger per vecka där du byter om till löparskor och träningskläder och ger dig ut 30 minuter varje gång. Orkar du inte jogga i 30 minuter så är alternativet gå/spring minst lika bra. Du kan t ex bestämma dig för att jogga i två minuter och gå i åtta de första veckorna, för att efter ett par veckor övergå till att jogga tre och springa sju, sedan fyra/sex, ja du förstår var jag vill komma… :)

closerthanyesterdayPå tal om deviser och talesätt så är klyschan ”Den bästa träningen är den som blir av” lite väl käck och töntig kanske, men den stämmer faktiskt i det hänseendet att om du inte kommer ut så blir du inte bättre och framförallt: Du skapar dig inte en rutin! Om du kan få ihop fem dagar i veckan så är det fantastiskt men om du bara kan få ihop två dagar så är det också bra. Kom ihåg: Kontinuiteten är nummer ett!

Veckans kom ihåg: Målet är inte att vara bättre än någon annan, målet är att vara bättre än vad DU var igår!

Nästa vecka: Löparguiden för nybörjare del 3 – Teknik, den viktigaste komponenten för att inte bli skadad och för att njuta av sin löpning!