Löparguiden för nybörjare del 5 – Att sätta mål

Målsättningar kan vara väldigt olika beroende på hur man är som person. Vissa människor vill sätta mål som känns om inte enkla, så överkomliga. Själv vill jag helst sätta mål som från början inte känns som att jag kommer att klara dem på långa vägar, vilket triggar mig till att satsa hårdare på att nå målet än jag trodde var möjligt. Det här ger mig inspiration.

Vad bör man då tänka på när man ska sätta sina mål?

Clear strategy and leadership solutions

Först gäller det att fastslå var man står just nu i sin träning. Självklart kan man inte vara 40 kilo överviktig och kunna springa max 50 meter utan att falla ihop och tro att man ska kunna springa ett maraton på 3:30 inom sex månader, men det gäller också att inte ha för stora tvivel på vad man kan klara av. Människokroppen är fantastisk!

I dagens samhälle, där snabba kickar är vad vi suktar efter, gäller det att kunna tänka långsiktigt, för att sedan kunna ta sig an sitt mål genom att göra lite varje dag. Det är inte lika stressande att inte kunna träna en dag om man vet att man har gjort det man kan de övriga dagarna. Ju längre fram i tiden vårt mål är, desto större chans är det att vi lyckas nå det om vi gör jobbet dagligen.

En erfaren coach kan hjälpa dig om du tycker att det är vårt att veta hur lång tid du behöver för att nå ditt mål och han eller hon kan även säga om ditt mål är realistiskt eller inte. För att bryta ner det hela en aning, vare sig du jobbar med en coach eller inte, så kan man säga att det finns två olika sätt att jobba på:

1. Jag vill springa lopp X som är Y långt om Z månader. Hur mycket och vilken typ av träning måste jag lägga varje dag/vecka fram till dess för att nå målet?

2. Jag har X tid att lägga per dag/vecka och vill springa ett lopp som är Y långt på Z tid. Hur långt fram i tiden är det rimligt för mig att schemalägga ett lopp där jag kan nå mitt mål?

När du har din målsättning klar för dig och hur du ska ta dig dit är det bra att göra en enkel koll varje dag, nämligen:

askyourselfgoal

Det är inte svårare än så. Det svåra är, som Nalle Puh sa att: ”Det är ingen idé att skynda sig om man inte vet var man ska, då vet man ju ändå inte när man är framme”.

Alltså, sätt ditt mål och gör jobbet varje dag. Med hjälp av en coach kan du lätt sätta det eller de mål som passar dig.

Veckans kom ihåg: Att bli en bättre löpare och därmed nå sina mål är som att hugga ner ett tjockt träd. Du kan inte hugga ner det med ett yxhugg, utan genom att hugga många gånger tills trädet faller.

Lycka till! Nästa vecka kommer det att handla om intervaller och styrketräning!